En huske og et bord

Jammen er det ikke august snart… og en stund siden siste post her inne..

Dere som følger oss jevnlig vet jo litt om vår daglige «pusling». Vanskelig å finne tiden til å sette seg ned med bloggen. Syns også det skal være en ting man gjør når man har lyst. Jeg har som regel lyst når jeg er for meg selv og gjerne med noe godt i glasset. Det krever en litt egen ro, også er det jo endel jobb med redigering av bildene. Jeg redigerer ikke de med noe annet enn størrelsen, da de lett kan ta opp nokså mye plass.

Anyway, det er ikke no godt i glasset akkurat i dag pga endel hodepine/migrene, men heller ikke lenge til helg og litt fri fra hodepinen håper jeg 🙂

Flere av dere har jo spurt om å jeg kunne vise fremgangs måte på bordet og huska vi lagde. Huska er i utgangspunktet tenkt som en ekstra sitteplass ved pergolaen. Har ikke fått til å ta bilder av hele prosessen dessverre. Litt fordi noen ganger så passer det seg ikke å ta bilder midt i arbeidet, andre ganger fordi man får litt kjeft fra andre parten – er noe med å fokusere på det man driver med har jeg hørt ;-P Skal man blogge og vise frem må man også frem med kamera – lær dere å lev med det/meg 😉

Av materialer har vi kun brukt rester fra pergolaen vi restaurerte. Altså ferdigbehandlet fra Møre Royal. Vi undersøkte for å prøve å få tak i eksotiske treslag men det er litt håpløst i dette landet her. Ble ekstremt dyrt – så ble med dette. Greit å øve på litt rimeligere materiale tross alt.

2×4 fra pergolaen ble delt i to:

Deretter brukte vi søyleborr til å lage hull på begge endene og i midten. Hullet var tilpasset skivene som skulle passe stengene som ble kjøpt på Biltema (ca 90 cm lange). Disse stengene stabiliserer og holder spilene/stokkene sammen. Stengene og skivene ble lakket i svart, og det samme med mutrene som skulle på endene for å låse det hele sammen.

Før man borrer hullene er det er fordel om man lager seg en mal slik at man er sikker på at alt blir helt likt:

En hjemmelaget mal av bjørkefinker-rester. Legger man denne oppå stokken bruker man hullmerkpenn igjennom hullet og på denne måten legger den igjen et lite merke som markerer senter av borehullet (også kjøpt på Jula). Greit å gjøre jobben litt mer lettvint for seg selv, og dermed mer presis.

Når man har laget nok stokker, noe som avhenger av bredde man ønsker bordet i (vårt er ca 90cm), er en overfres kjekk å ha. Dette kan man alltids låne så man slipper å kjøpe, med mindre man liker å lage litt diverse er den fin å ha 🙂

Her har stokkene blitt kantfrest på to av langsidene. Ikke nødvendig å ta alle fire sidene da man ikke ser undersiden likevel tenkte vi.

Work in progress.

For å kunne ta hele rekken i en fei samlet vi disse på lik linje og brukte en 2×4 oppå for å stabilisere og to klemmer på hver side for oppstramming.

Kantfresen har mange ulike «munnstykker» så her kan man jo bestemme selv hva man liker av utføringer.

Vi satte sammen det hele for å se om helheten ble vellykket før vi beiset stokkene en og en. Som dere ser er det også laget et spor til skivene på endene. Vi la to stk skiver mellom hver stokk da vi likte denne avstanden mellom stokkene/spilene. Vi beiset bordet grå beis.

Understellet fikk vi laget av Foss Mekaniske Verksted. Helt supert å benytte seg av flinke, lokale arbeidere. Vi spraylakket beina svarte 🙂

Vi brukte ca 10t på selve jobben ca, og hatt masse glede av bordet så langt. Tenker kanskje å ta inn bordet under tak denne vinteren hvertfall. Blir jo finest bevart på denne måten, men det hadde nok gått fint å ha det utendørs også – tildekt.

Hva syns du? 🙂

Huska vår er laget på akkurat samme prinsipp – stenger som går gjennom spiler.

Her brukte vi samme treverk som vi brukte til å lage spilevegg på pergolaen med. Også Møre Royal.

Bildet er tatt tidlig i vår. Vi kjøpte båttau på Jula. Et smart triks istedet for å klippe tauet er å brenne det. Et annet triks når man skal brenne er ikke å tenne på tauet for å smelte det for så å rive det. En penere måte å gjøre det på er å bruke en gassbrenner og varme opp en jernstang eller en stålkniv til den ble helt rød. Deretter kjøre denne gjennom tauet på stedet hvor man ønsker å kutte det. På denne måten unngår man at tauet fliser seg opp og man får en fin avslutning. Huska har mange allerede vært glade for å teste ut 🙂 Akkurat i disse dager sliter vi litt med mygg, ellers gleder vi oss til å sitte her igjen.

Vi føler oss ikke ferdig med dette området og mangler fortsatt noen elementer, men tid eller penger strekker ikke til enda. Andre prioriteringer står for tur også.

PS: venter fortsatt på peisen som skal stå på denne plassen som jeg fikk til min bursdag av to snille mennesker jeg setter pris på <3 DET blir gøy å vise frem etterhvert.

Ha en nydelig onsdagskveld i juli,

håper du likte innlegget.

Klem fra meg!

Hana Alendar • 22. juli 2020


Previous Post

Next Post