16

Mitt sommerparadis

Hei bloggen,

og hei høsten! Har gått en stund siden forrige innlegg, men jammen har det skjedd mye imellom disse også. Ferien var super, og selvfølgelig altfor kort. Jeg kom hjem til Hercegovina og fikk endelig oppleve å se ferdigstillelse av sommerhuset mitt – min arv, etter mine besteforeldre <3

Jeg føler meg veldig heldig med det meste om dagen. Både privat og på jobb er det veldig mye spenning og glede. Å komme å se sommerhuset mitt har vært sommerens høydepunkt. Jeg har fått transportert malingen (min) helt fra Belgia og ned til Ljubuski (stedet som ligger ca 40km fra Mostar og ca 20km fra Croatiske grensa). Her bodde jeg også før jeg flykta fra krigen til Norge, sammen med min familie 🙂

Mine foreldre har stått inderlig hardt på for å få gjenoppbygge dette slik at jeg får holde på min tilhørighet og kan ha et fristed med sol & glede, også der nede.

Jeg har knipset noen bilder av huset slik det så ut før oppussing så dere får se og kan prøve å forestille hvor mye jobb det har vært – med dette prosjektet også 😉

Huset utenpå.  Triste bilder siden det var vinter og dårlig kamera.. Ble bygd i 1984 av bestemor og bestefar. Se, de hadde mørke vinduer denne gangen også, og ikke hvite. Persiennene var også innebygd – nokså lekkert og helt sikkert topp trend i disse dager også. Bestemor og bestefar hadde få ting, men alltid kvalitetsbevisste og pertentlige mennesker. Alt var i utgangspunktet fullt brukende, men greit med litt oppdatert versjon i 2019 – er tross alt gått 35 år siden

Gangen på bildet over.

Har dessverre ikke bildet av badet, men der var det blå vask med blå og hvite fliser og blå do 😀 Sikkert mange som kjenner seg igjen i den epoken. Den er nok mer eller mindre tilbake. Fargede vasker og vegg til vegg tepper 😉

Et av soverommene med utgang til veranda.

Vi har egentlig gjort om på hele planløsningen og vendt kjøkkenet der soverommene var før, og soverom der kjøkken og stue var før. Dette for å få stue og kjøkken mot solsiden. Verandaen før gikk langs med husets lengde, mens nå har verandaen blitt smalere, men fått et overbygd område med skygge og litt mer privatliv.

Garasjen før: (bemerk litt lenger ned hvordan vi har bevart alle de stål gelendrene med lakkert de og kappet vekk noe av det).

Deler også litt bilder under selve rehabiloteringsprosessen:

Huset mangler tak, alt av elektro og rør er revet. Kun selve skjelletet igjen. MYE jobb, planlegging og oppfølgning! ALL ære til mine foreldre <3

Gangen 🙂 Til høyre var det to soverom før, som nå er stue og kjøkken. Badet er fortsatt rett fram, bare litt større, og to soverom er laget på venstre side.

Sjekk badet!!! Litt annen byggeskikk enn vi er vant med her. Mye mur, gips og tegel.

Så til bilder av hvordan det ser ut pr i dag… og:

VELKOMMEN inn til mitt paradis. Her håper jeg å kunne fortsette å dyrke det som engang tilhørte min identitet og plutselig forsvant da krigen starta og elendighetene oss jaga. Ja, jeg føler jeg tilhører to verdner – to identiteter med ulik kultur – JA, jeg er heldig og rik på nettopp dette, ikke nødvendigvis det materielle ved det.

Gangen er nokså lik seg selv, men noe nyere overflater. Hele huset er malt med maling fra Pure & Original – selvsagt!! Sendt helt fra Belgia og ned til Bosnia & Hercegovina. Her malt i fargen Belgian Biscuit Licetto. Gangen kan ofte få litt medfart så greit med maling som kan skures og vaskes, men likevel supermatt 🙂

Min far ringte meg i det maleren hadde satt igang med denne fargen og skriker i tlf «Herlighet Hana, du meeener ikke vi skal ha DEN diare-aktige fargen i gangen… maleren står å gaper mens han er i gang med å male første strøket». Hana svarer » Pappa, trodde du stolte på meg og mitt fagfelt. Gi det en sjanse – ring meg når det er satt sammen med resten av det vi har valgt ut, og etter det har tørket to strøk». Som sagt, sånn gjort; pappa ringer tilbake med maleren ved sin side og pr i dag er dette den mest elskede fargen i huset! Vanskelig å få frem hvor fint den egentlig kler omgivelsene

🙂

Personlig er jeg strålende fornøyd!

Sett fra stua og mot gangen og inn i gjestesoverommet:

To flotte dører med spesialbestilte mål ble laget mellom gang og stue. Takhøyden er 3m – det er noe av det beste med huset og noe av de første valgene vi tok.

Velkommen inn til stuen. Bak peisen har vi kjørt Potato Skin Classico, Old Flax i tak og Pebble Stone på vegger. Cubene i taket er bestilt gjennom Tenk Energi på Gjøvik – her kan jeg hjelpe til om noen trenger hjelp til belysning. Selv skal vi benytte oss av samme belysning i Gamlehuset 🙂

Gulvet er fra Tarkett og er Laminat. Veggene i Stue er i fargen Pebble Stone og taket i Old Flax – begge i Classico.

Litt bortenfor peisen er det et stort vindu som ser rett ned på druene i hagen 🙂

Kjøkkenet er ikke på plass enda – men vi har plukket ut noe vi liker allerede, men økonomien må strekke til 🙂

Velkommen til vårt hovedsoverom. Her har vi valgt Fresco på veggene i fargen Wet Sand og taket i Cloudy Concrete! Vi er strålende fornøyde med kombinasjonen og behageligheten i dette rommet. Det gjenstår innredning men vi har såvidt rukket å kikket på senger allerede.

Fresco i lyse farger er noe helt spesielt syns jeg, og faller mitt hjerte nært.

Tanken bak gjestesoverommet var at man skulle som gjest få den sør-følelsen og ta opp igjen den eksotiske innkomsten til huset. Alle drue-plantene, kiwiene, oliventrærne – og alt det man sanser før man kommer inn. Derfor falt fargene på Country Beige og Country Green. Det var nesten umulig å ta bra bilder fordi sola var så sterk utenfor, og med persienner ble det for mørkt, men håper dere får ett inntrykk uansett. Flere bilder vil komme med tiden 🙂

Fargene er så mye finere i virkeligheten men som sagt, var ikke helt lett å få fram. Håper å få reist til forskjellige årstider ned hit etterhvert, så da blir det flere muligheter til å knipse i ulike lyssettinger og årstider. Liker veldig godt hvordan spillet i gulvet spiller på lag med fargenyansene på veggene. Det er noe helt spesielt med denne malingen og hvordan den absorberer og reflekterer lys. Den bare må oppleves <3

Velkommen til badet. Kanskje det mest utfordrende rommet ifht lys. Badet har kun et lite vindu som slipper ii dagslys.

Flisene over falt vi pladask for! Dessverre at man ikke får det helt frem og at de ikke får mer dagslys over seg, men denne typen rett fram har jeg aldri sett noe annet sted før. Dimensjonen er 120×50 om jeg husker riktig. Flisene er fra Interbau Blink, arkitektkeramikk fra Tyskland.

De andre flisene på siden kommer fra merket Soncera, som faktisk er fra India.

Baderomsinnredningen er fra Geromin.

Mangler litt personlig stæsj, men det kommer seg 🙂

Tror faktisk vi har vært igjennom hele huset nå. Sofa fikk vi kikket litt på. Ønsker helst en sofa som kan dras ut til sovesofa sånn at man kunne hatt plass til enda flere gjester. Ikke lett å finne noe som ser bra ut da syns jeg. De sofaene vi falt for var ikke uttrekkbare dessverre, så vi får fortsette å leite bare. Ønsker helst en modulsofa da dette passer best inn.

Noe av det beste med huset er også verandaen:

Her kommer man til enten ved å gå opp en trapp ved garasjen eller går ut dobbeldøra ved kjøkkenet.

Trappa og verandaen er flislagt.

Hagen er full av frukter utenfor, men problemet når man ikke bor der er vanning generelt. Man må ha noen til å gjøre det for seg. Derfor litt håpløst å holde plen osv, da det krever jevnlig vanning på sommeren når temperaturene ligger på 40-45 grader.

over garsjen i front av huset har vi et drue-tak , mens ved selve inngangen er det er kiwi-tak. Helt magisk spør du meg 🙂

Mange av druetypene var klare allerede i slutten av aug / sept, mens kiwien er først klar til å spises nå på høsten. Potten med blomster i tilhørte min bestemor – den vil jeg gjerne ha <3 Her ser dere hele inngangspartiet er flislagt. På venstre side, det som ikke kommer fram på bilde, er det en mur mellom meg og tanta mi som skal renoveres, samt at jeg ønsker å plante endel grønt der. Dette får bli med tiden. Kanskje investere i noe hardføre planter som kan stå i krukker og tåler varmen godt. Slik som olivetre, kaktus osv.

Veldig utfordrende å få fram fargene på huset – da sola skinner rett på, men fargen er i en medium varm grå skala og jeg er den eneste på mils omkrets med svart tak, 😀

Det var alt for denne gang sommerhuset – håper såklart å bruke deg mer enn bare på sommeren. Høsten og spesielt våren er magisk her nede i Balkan.

Tror også bestemor og bestefar hadde likt å se dette, se at det har blitt tatt vare på <3

Håper dere likte å besøke meg her, og setter veldig pris på en liten hilsen / kommentar om du føler du har lyst til det <3 STOR klem fra Hana

Hana Alendar • 29. september 2019


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Randi 29. september 2019 - 20:35

  Dritfint!?✨

 2. Amel 29. september 2019 - 20:42

  Ah, så fint det ble! 🙂 Jeg så det fra utsiden i sommer, siden vi er naboer der nede 😉 håper vi treffes der en gang så jeg kan se innsiden også!

  • Hana Alendar 30. september 2019 - 22:43

   Tusen takk Amel <3 SÅKLART skal dere komme på besøk, hjertelig velkommen 🙂

 3. Regine 29. september 2019 - 20:51

  Bare WOW! For ein jobb dåke har gjort, det er bare så utruleg flott ned til kvert minste detalj, dette er du bare heilt rå på Hana, så vakre og behagelige farger. Gleder meg til å se kjøkkenet du velger ut etter kvert, og resten.

 4. Ingeborg 29. september 2019 - 21:53

  Drømme ferieplass? Gleder meg til en tur til Bosnia igjen en gang! Så utrolig fint det har blitt, dere er flinke?

  • Hana Alendar 3. oktober 2019 - 10:42

   TUSEN takk nuppe min! Gleder meg til den dagen du vil være med igjen 🙂 Glad i deg

 5. Nina Dreyer Henjum 29. september 2019 - 22:13

  Gratulerer med nydelig renovering! Dette var kjempelekkert. Flott å se at du har tatt godt vare på dine besteforeldres hus for generasjoner videre! Hatten av for deg ☺️mvh Nina Dreyer Henjum

  • Hana Alendar 3. oktober 2019 - 10:41

   Ja tror de ville blitt glad for å se dette i dag. Håper på mange fine år og ferier her framover <3 Tusen takk for fine ord! klem fra meg

 6. Irene 29. september 2019 - 23:26

  Alsååååå ska ikkje banna men FYYYY f…. for en make over Hana. Shit alså. Har ikkje ord d va vanvittig flott og så blei eg litt rørt av hele historien om hvor d er. Tom for ord nå dette va magisk! Så gla på dine vegner. Følgt deg så lenge gjennom oppturer og nedturer og tenk hvor du er komt jammen e d herlig å se unner deg alt godt. Go klem t deg

  • Hana Alendar 3. oktober 2019 - 10:40

   TUUUSEN takk gode Irene!!!! Du er så raus og god og tar det til meg <3 Klem!!

 7. Nina 30. september 2019 - 18:46

  Hana, du får til så utrolig mye! Og alt med kvalitet og særpreg… Jeg bøyer meg i hatten 😉 Setter veldig stor pris på å ha møtt deg, og du er en stor inspirasjonskilde i mine egne små og litt større prosjekter 🙂

  • Hana Alendar 3. oktober 2019 - 10:40

   Tusen tusen takk for så fine ord 🙂 Setter enorm stor pris på det! Klem

 8. Gudrun 3. oktober 2019 - 19:35

  Når drar vi? 😀
  Herlighet så magisk, jeg er så glad på dine vegne for at du valgte å ta vare på det og satse på! Det ble jo helt nydelig! Håper dere får mange fine stunder der, det er viktig å finne noen steder hvor man kan roe ned og føle seg komfortabel. Veldig fine tanker du har gjort deg om tilhørighet og røtter, historien din er en veldig fin og rik del av deg! Jeg har tenkt mange ganger at du har en unik varme i deg og at historien din nok en del av den <3

 9. Sara Kristin Hansen 17. november 2019 - 21:20

  Hei☺️ Ser spottene som er brukt – er disse fra sg armaturer?
  Jeg har kjøpt lignende ihvertfall til vårt renoveringsprosjekt, og nå mener elektriker at de har et veldig gult lys og jeg burde vurdere andre typer. Har kjøpt av en type dim to warm med 2700K. Ble så usikker, så tenkte jeg skulle høre med deg om dine erfaringer for ser du skriver du skal bruke de i eget hjem i Norge også:)

 10. Alberte Weber 30. januar 2020 - 13:24

  Nydelig! Sa heldige dere er som har et sant paradis a komme til. Ha en fin fredag. Klem fra Hanne Mette Ahhh, virkelig et sommerparadis!! Forstar godt at du har gode minner derfra 🙂 Ma notere den nye adr din, KLART jeg vil folge deg videre.. Klem

  • Hana Alendar 4. mars 2020 - 21:51

   Ja veldig heldige 🙂 Herlig å høre!! Klem tilbake

Comments are closed.