En halvrund veranda

Kjære leser,

det er en liten stund siden sist oppdatering her. Heldigvis føler jeg at bloggen er et sted jeg skal være når jeg føler for det. Ingen press på hva jeg må eller bør dele, men en glede når jeg først har tid og lyst til å det 🙂

Som er liten avledning fra det som var en stor del av dette store husprosjektet, nemlig å kle huset med nytt panel, starta vi noen prosjekter i hagen. Vi har gjort en liten makeover ved pergolaen, snekret oss utebord , laget en liten frokostplass og fått bygget en veranda. Når jeg tenker meg om har vi også snekret en platting og et inngangspart ved tilbygget. Det var visst ikke bare småtteri. Noen ganger må man begynne å tenke høyt for å innse hva slags innsats man egentlig har gjort – og være fornøyd med det 🙂

Innlegget om bordet ligger allerede på bloggen, og i dag er det den halvrunde verandaen sin tur.

Vi hadde begge litt tanker og meninger her: etter vi hadde bestemt oss for å lage litt større vinduer / skydedør mot utsikten tenkte jeg på at jeg hadde en frykt for å ha utemøblene stående ute til alle årets tider og at disse ville synes fra innsiden. Og da snakker jeg ikke om en stylet veranda, men en veranda med møbler som hadde trekk på seg, eller en veranda som skrek etter oppmerksomhet når den ikke fikk solskinnsdager.

Det visuelle bildet i hodet ble ikke komplett og da må det jobbes med til det føles det. På denne måten kom ideen om å senke verandaen – ha fullt utsyn fra inne og prøve å være kreativ med resten av utføringen. Stian hadde også en nydelig idè å tilføye, en idè som falt veldig i smak, nemlig – hva med å bryte alt det ellers firkanta og lage en halvrund veranda?! Dèt hadde jeg aldri sett i treverk før.  Knallgod idè – det blir kult!!!

Trapper ned til verandaen må man da også ha, så hvorfor kan ikke trinnene ned være såpass at de også kan brukes som en benk? Dette gjør at man får mange flere sitteplasser også. Ideen om verandaen begynte å bil komplett.

Stian er nokså flink til å tegne våre ideer før de settes i virkelighet. Visualisering – igjen. Materialene vi skulle bruke var bestemt, de skulle være av Superwood, akkurat samme som kledninga på huset ellers. Trinnene som skulle brukes som benk måtte passe til markedets mål på sitteputer. Toppbordet.. ja toppbordet var det verre med.. hvordan få til et toppbord av treverk som svinger?! Jo man tar kontakt med flinke snekkere som Olstad Snekkerverksted 🙂

Nei men da er det bare å begynne. Materialene var på plass. Det måtte måles ut en dimensjon ifht hvor stor verandaen skulle være. En ting å tenke på er behovet, en annen ting er hvordan den estetisk ville fremkomme. Dette ble vi straks enige om, så da var det bare å støpe forsterkninger og det verandaen skulle hvile på.

Isolasjon, forskaling og støping.

Så er det bjelkelag som skal på. Her brukte vi 2×8. Festes til vegg og hviler på muren vi støpte.

Dette fantes det ingen mal på, men Stian er veldig god på å improvisere – også denne gangen. Var nokså mange som var skeptiske på hvordan vi skulle få til dette. Her hviler jeg litt på Stian sin kompetanse for hadde ikke han hatt en visjon om utførelse hadde vi ikke kunnet utføre den heller. Så det at man må ha en grov skisse, også må man ta visse ting litt underveis også.

Først og fremst måtte vi ha en slags mal. Her brukte vi en tynn, klyvet 2×2 og fant formen på selve verandaen. Tegnet opp og kappet bjelkene deretter. Så fikk vil laget til en større versjon av denne malen i behandlet finèr som blir det vi fester selve spilene i.

Som dere ser i bakgrunnen kommer også stolpene på plass. En stolpe imellom hver bjelke. Stolpene festes i bjelkene.

Som stolper brukte vi noen rester fra pergolaprosjektet. Litt mørkere men disse blir på innsiden. Spilene skrus fast hele veien rundt til man kommer til selve åpningen hvor døra skal være. Det er litt utfordrende å få det 100%, men det må heller ikke være 100%. Vi gjorde vårt beste og fikk det veldig på linje, men blir spennende å se hvor mye bevgelse det blir i treverket etter denne vinteren 🙂

Mellom stolpene må det også et bindeledd. Her brukte vi også impregnert og beisa materialer som ble til overs fra pergolaprosjektet, samt 2×4. Dette blir uansett dekt av et toppbord så disse er ikke så nøye at blir 100% pent utskjært. Det må kappes til på slutten etter man får sett hva toppbordet vil klare å dekke og ikke.

Slik ser verandaen ut ovenfra og ned. Vinduet som er nedenfor den store doble skyvedøra blir borte under verandaen. Det er vinduet som blir på kinoen nede i kjelleren. Her er det uansett ønskelig at skal være mørkt. Men er såpass at man kan åpne og lufte litt.

Så var det over til selve gulvet og oppbyggingen av sitteomhådet, eller den såkalte trappa. Her brukte vi litt tid på finne ut av hvordan bygge den, uten å bruke ferdige trappevanger… dette konseptet passet uansett ikke helt. Husker at jeg ble litt desperat og syns det var rart ingen kunne «hjelpe» oss med å utvikle en løsning her. Verken de som hadde snekret mye eller lite var til hjelp. Ble sittende litt på ulike byggeforum og leitet etter inspirasjon der ute, eller en lignende idè som kunne føre til at man klarte å finne en løsning.

Kom over noen bilder som jeg viste til Stian og han satte seg straks ned og begynte å tegne. Selv om man noen ganger tenker det er enkelt, er det kanskje ikke alltid at det er tilrettelagt slik at det går i akkurat ditt tilfelle. Men dette skulle vi få til, og fikk det til.

Så var det selve gulvet. Dette systemet var i utgangspunktet nokså genialt. Festesystem under hvert bord som gjør at bordene sitter godt og ikke får vridninger. Elsker at gulvbordene er så smale – det tror jeg faktisk ikke jeg har sett hos noen andre før.

Litt finspikkeri rundt her men ble veldig bra til slutt 🙂

På bildet under ser dere litt oppbyggingen av selve trappen. Dette er da de største trinnene som også blir fungerende som benk. Gulvet går helt inntil første opptrinn begynner. Her måtte vi improvisere og Stian fant ut at vi kunne bruke kledning på huset på selve opptrinnsveggen. Må noe saging, kløyving og tilpasning til, men fungerte helt genialt. På disse er det not- og fjær så tett blir det også.

Jeg husker så godt følelsene involvert i hver av prosjektene våre. Man bruker så mye energi på å tenke ut, planlegge, hente inn materialer, for så å skape. Når det begynner å ta form sier jeg: wowowowowowooow….. da er jeg glad da!!!… og alle andre ler…

og med sola, hatten og puta ble det plutselig et nytt miljø å nyte. Nå gjelder det å spare til litt møbler her. En digg stol og et bord må til. Drømmer kanskje om en stilig parasoll i hvitt også 😀

og slik ble verandadøra. Her ønsket vi en litt «skjult» og kamuflert versjon. Hengsler og lås er selvsagt lakkert i grått 😀

Sett fra spisestue og ned. Mellomtrinn er også laget. Som dere ser mangler det å beise midt stolpene på rekkverket da disse må stå i ett år før beising, og det mangler å få på toppbordet og tilpasse det så det blir et bra sluttresultat.

Ja det blir herlig å nyte!

Slik ser det ut fra utsiden. Nå er muren malt mørk, takrenna er på plass og graset har grodd. Mellom verdandadøra og nedgangen til kjeller tenker vi å plante en fin busk til sommeren 🙂 Vi må også lage et trinn ned fra verandaen tror vi, men det får vi vurdere litt nærmere. For som dere ser hvis dere ser nøye på selve åpninga og inngangen til selve verandaen så starter verandagulvet i en høyde av ca 30 cm..

Det var alt for nå. Håper du likte å skrolle nedover vårt prosjekt.

Riktig god helg! 🙂

Hana Alendar • 22. januar 2021


Previous Post

Next Post