DIY – benk til vår spisestue

Det er ikke lenge siden, men sånn steinalderlengesidensist bloggen. Vi flyttet jo inn i februar, benken var ferdig i april og jeg sa sikkert et par ganger at det ville komme et innlegg på nettopp dette.. verste er at når det går såpass langt tid mellom utførelse og blogg, går det litt i surr og man husker ikke prosessen eksakt. Sortere bilder, overføre fra telefon til Mac, for så å redigere ned str, for så å huske det hele i ord – krever endel timers jobbing.

Da skal du vite det er ekstra stas at du tar deg tid til innom her å lese. Vet akkurat dette innlegget har vært etterspurt flere ganger og flere har enten startet eller tenkt på et slikt type prosjekt.. En slik benk kan passe i både hus og hytte, gang som spisestue, alt ettersom hva ditt ønske er.

for oss har visjonen om å ha en benk langs med det store vinduet i spisestuen har alltid bare vært der. Den passer liksom naturlig inn, og jeg hadde lenge ønsket meg no annet enn kun stoler. Stian står som alltid bak selve konstruksjonen etter at vi sammen har drodla noen timer, googlet litt ulike stiler og byggemåter. Det er alltid fornuftig å bruke noen timer på å lande «skissene» på et slikt prosjekt ettersom selve utformingen gjerne forandrer seg fra første tanke til selve utføringen. Min far er møbeltapetserer fra sin yngre dager og vet akkurat hva som skal til for å få kledd selve benken med stoff.

Til prosjektet brukte vi:

  • 2×4
  • Sponplate
  • Bakplate av bjørkefinèr, men bruk gjerne noe annet
  • Skumgummimadrass 2x3cm (35kg/rosa type)
  • Skumgummimadrass 1x3cm (28kg/rosa type)
  • Spraylim
  • Stoff (vi brukte ullstoff fra Uldvaren)
  • Skruer og bolter

Vi målte opp eksakt sittehøyde vi ønsket. Da selve rammen pluss madrass. Total høyde på benken ble 52cm. Selve rammen ble bygget av 2×4. Bakplaten som først festes til vegg er rester av bjørkefinèr vi har kledd diverse plasser i huset med. Blant annet et soverom som ikke er vist fram enda…og også endel rester fra soverom på utleiedelen vår.

Nedenfor ser dere at vi skal til å sette platen helt inntil vegg. Høyde på bakplate ble omtrent helt opp til vinduskarm (1cm forskjell). Er noe træl å få alt dette til å sitte 100%, uten å skade vegg eller gulv. Gikk heldigvis så mye bedre enn forventet, med litt tålmodighet og forsiktighet 😀

Stian kom opp med ideen om å ikke ha benkem helt rett fra kne-høyde og ned. At understellet fra madrassen og ned til gulvet skulle være skrått. Noe som gjør selve sittekomforten litt bedre med tanke på beina. Ofte når man sitter på stol blir det ikke til at beina henger rett ned, men gjerne litt på skrå bakover. Og dette har vist seg helt supert i ettertid.

Det er veldig viktig å ha forsterkning i veggen bak, og ett feste i treverket som sitter i veggen under gipsen. Vi brukte grove bolter slik at vi er sikre på at det kan sitte flere personer her samtidig. Benken er tross alt 3.38m lang. Altså vil den være lenger enn bordet på andre siden som kun er 2m langt. Likevel syns jeg dette visuelt ikke spiller noen rolle ettersom man kan bygge opp /utnytte miljøet her på nokså mange måter. Når benken går fra vegg til vegg kan man sitte inntil vegg fra begge sider med puter i ryggen og beina strekt ut. Man kan da bruke enten vinduskarm som bord til å sette fra seg kaffekoppen, eller ha et sidebord i enden slik vi har laget oss. Det vil også være plass til bygge på spiseplassen med sidestoler og da kan man ett fjerne sidebord…Det vil også si god passasje uansett .hvordan man velger å bygge miljøet.

På bilde ovenfor ser dere også hvordan vi laget skjelettet slik at vi skulle få til denne vinklinga for å få til best mulig sittekomfort for beina.

Da var egentlig selve skjelettet klart. Det jeg har glemt å ta bilde av er hvordan vi laget til 2×4 som var skrå i ryggen, festet til bakplaten slik at vi også fikk en liten vinkel på ryggputa, dette også for komfort såklart. I virkeligheten ser man nesten ikke at den er vinklet – men det er veldig lite som skal til for å merke en stor forskjell og svai i ryggen.

Man kan såvidt se det på bildet under hvor vi setter ryggputa som da var ferdigkledd, inntil for å teste.

Vi har også skjært ut og befridd stikkontakten som vil være skjult. Det er nemlig plass til å snike ledningen mellom seteryggen og bakplaten hvis man ønsker lampe i vinduskarmen 🙂

Nå mangler vi å lage selve setet som ræva og ryggen skal kvile på 😀

Her også kan man se tydelig at ryggen har en liten vinkel og det samme med understellet.

Selve setet har en madrasstykkelse på 6cm. To type madrasser – levert til oss av et firma i Brummundal som lager til slikt og velger ut hva slags typer / kvalitet man trenger alt etter behov. Send meg en med om du ønsker kontakt info – de sende nok også i posten. Ryggen har kun en type madrass på 3cm. Vi fikk madrassen måltilpasset omtrent – så dette var forsåvidt bare å lime fast madrassen til sponplata. Siden benken er så lang måtte vi skøyte lengden på sponplata.

Stoffet kom jo på rull så det var greit å skjære til ved å rulle den ut, legge på selve setet oppå, ha litt til overs rundt på alle sidene siden disse skal strammes og festes – greit å ha litt å gå på 🙂 Den første siden som festes er en av de på langs. Det skal rett og slett bare festes med stifter – en håndstifter. Det er greit å starte med å stifte med litt avstand – slik at du ikke stifter kjempeteit i starten for så å måtte ta oppigjen alt hvis det viser seg å være skeivt bortover. Lag deg en «mal» på hvor mange cm innpå plata du skal hele veien.

Pappa i full sving – med masse lærdom til dattera.

Når den ene langsiden var stifta måtte vi få alt dette oppå spisebordet med overheng på selve setet slik at vi hadde plass og kom til innunder for å stifte andre siden. Her ville man kanskje i første omgang tenkt at det er om å gjøre å stramme hardest mulig, men det er tvert imot. Stoffet må ha litt å gå på ifht vekta som skal oppå. I tillegg er dette ullstoff så blir det for stramt vil man ved sin kroppstyngde utvide det og helheten vil bli nokså slapp etterhvert som det blir brukt. Litt slappere vil man selvsagt forvente med bruken, men her er det avgjørende at man strammer akkurat så stoffet får retten seg ut – for så å stifte innunder. Det anbefales å være to stk på denne jobben. Ene stryker / retter ut stoffet oppå settet og setter standarden for når det ser bra nok ut, mens den andre stifter. Viktigheten av at man også må prøve å stramme likt hele veien er stor. Ettersom man strammer bortover må man hele tiden følge med selve strammingen bakover – og regulere strammingen fremover. Strammer man litt hardere enn gjort på forrige grep vil man oppdage dette ved at kanten på madrassen blir lavere enn ved forrige stramming.

Slik vil etterhvert hjørnene se ut. Her velger du å brette hjørnekanten som stikker ut, enten til høyre eller venstre side – legge den nedpå, for så å stifte. Pass på så det blir flatest mulig. Prøv deg litt fram på begge sider.

Her kan man faktisk se litt av hvordan vi laget til slik at vi fikk en liten skråning på rygg puten. Min far ville gjerne også bruke resten av stoffet til å kle ryggplaten som var festet til veggen. Skjønte med en gang ikke hva kan skulle fram til, men det tok ikke mange sekund før jeg gjorde – og forskjellen var enorm, med tanke på hvor mye mer gjennomført det ble. Dette var det første steget. Legge remsen oppå kanten, sette en stift i hjørnet, og deretter bare stifte hele remsa bortover, for så til slutt å brette overdelen over den delen som er stiftet. Det som da blir hengende ned stiftes til sele bakplate for at det skal bli stramt.

Da vil det se slik ut:

Flink pappa, sant? <3

Vi måtte tenke litt på hvordan vi skulle feste denne ryggplaten, etter at setet var festet. Selve setet festet vi fra innunder understellet, altså før vi kledde denne skrådelen til beina. På denne måten kom man veldig enkelt til. Men er liksom verre med ryggen…. Stian kom opp med denne løsningen, noe som gjør det veldig enkelt å ta av ryggen for å komme til om man trenger det (slik som f eks hvis man ønsker lampe i vinduet og trenger å komme ned til stikkontakten).

En bolt I de skråskjærte rygg søylene med en slik mottaker på selve ryggpute-plata gjør at det blir en løsning hvor man faktisk hekter hele ryggputeplata på stolpene med de boltene på. Genialt spør du meg 🙂

Understellet kledde vi med parketten vi hadde i rest.

Det er ikke enkelt å ta bilde av understellet på denne tiden av året…. generelt er det mye motlys for kamera her med store de store vinduene…året rundt 🙂

Vil si at jobben er SÅ verdt det – og krever egentlig ikke så veldig mange timene heller, er mer planleggingen og innkjøp osv. Så greit hvis man har en oppskrift eller en inspirasjon å følge, noe jeg håper at dette blir for en eller annen der ute 😀

 

Riktig god helg 🙂

Klem fra meg!

Hana Alendar • 26. november 2021


Previous Post