Eltefritt & lettvint grytebrød

Deler denne oppskriften igjen da jeg syns den er så lettvin og god. Eneste man må huske på er å sette den til heving dagen før. Resten gjør seg selv 🙂 NB: oppskriften er ikke en LavFodMap!

Oppskrift

600 g hvetemel – eller gjerne halvparten hvetemel, halvparten sammalt hvetemel finmalt

250 g speltmel – eller bare noe annet, bare den totale mel mengden blir rikitg. F. eks byggmel, havremel, sammalt hvete grovmalt osv..

7 dl  lunka vann

4 ts salt

1 ts gjær

Jeg klæsjer også oppi endel frø: linfrø, gresskarkjerner, valnøtter f eks

Rør raskt sammen mel, vann, salt og gjær i en stor bolle. Når melet er fuktig blir dette en veldig fuktig deig.

La denne stå tildekket (med plast eller kjøkkenhåndle) på kjøkkenbenken (uten trekk) i 12-24 timer. Planlegg gjerne kvelden / dagen før. Etter 20t bør det settes i kjøleskap og kan da stå i noen dager til. Ypperlig til pizza / rundstykker / foccacia osv.

brod4

Ha godt med mel, hvetemel eller rugmel, på benken. Ha deigen på melet. Brett den inn fra sidene og la deigen hvile mens du skrur på ovnen.

brod2-kopi

Ovnen skal varmes til 240 grader. Brødet skal steks i en gryte som har lokk og som tåler høy varme. Sett gryten inn mens ovnen er kald.

Når ovnen er varm, ta ut gryten (det er veldig varmt!), ha i deigen, og sett på lokk før du har gryten tilbake i ovnen på nederste rist. Du må ha litt mel og/ eller havregryn/havrekli i bunnen av kjelen om du er redd for at det svir seg fast. La det steke i 40-45 minutter på nederste rille. Ta av lokket og stek i ca 5-10 minutter til, avhengig av ovn, så følg med. Brødet skal ha en brun, gyllen skorpe.

brod3redigert

brod-kopi

Holder seg ferskt i flere dager!! Supert å oppbevare i papirpose.

Oppskriften er hentet fra Bakelyst.no

Hana Alendar • 9. november 2016


Previous Post

Next Post