Eltefritt & lettvint grytebrød

Deler denne oppskriften igjen da jeg syns den er så lettvin og god. Eneste man må huske på er å sette den til heving dagen før. Resten gjør seg selv 🙂 NB: oppskriften er ikke en LavFodMap!

Oppskrift

600 g av ulike meltyper, f eks en blanding av dine favoritter. Jeg brukte en fullkornshvetemelblanding og hvete&rug mel blanding

250 g speltmel – her kan jeg gjerne ta litt mindre av speltmelet og legge til havregryn i stedet.

Bare du får riktig mengde kan man egentlig blande de meltypene man selv ønsker 🙂

7 dl  lunka vann

4 ts salt

1 ts gjær

Jeg klæsjer også oppi endel frø: linfrø, gresskarkjerner, valnøtter f eks

Rør raskt sammen mel, vann, salt og gjær i en stor bolle. Når melet er fuktig blir dette en veldig fuktig deig.

La denne stå tildekket (med plast eller kjøkkenhåndle) på kjøkkenbenken (uten trekk) i 12-24 timer. Jeg liker å planlegge slik at hvis jeg har en fridag lager jeg deigen sent på kvelden (f eks kl 22) og setter da ovnen på ca 12 timer etter. Føler det smaker mer gjær av brødet hvis det står stort lenger enn 12t.

brod4

Ha godt med mel, hvetemel eller rugmel, på benken. Ha deigen på melet. Brett den inn fra sidene og la deigen hvile mens du skrur på ovnen.

brod2-kopi

Ovnen skal varmes til 240 grader. Brødet skal steks i en gryte som har lokk og som tåler høy varme. Sett gryten inn mens ovnen er kald.

Når ovnen er varm, ta ut gryten (det er veldig varmt!), ha i deigen, og sett på lokk før du har gryten tilbake i ovnen på nederste rist. Du må ha litt mel og/ eller havregryn/havrekli i bunnen av kjelen om du er redd for at det svir seg fast. La det steke i 30 minutter på nederste rille. Ta av lokket og stek i ca 5-10 minutter til, avhengig av ovn. Brødet skal ha en brun, gyllen skorpe.

brod3redigert

brod-kopi

Holder seg ferskt i flere dager!! YUM 🙂

Oppskriften er hentet fra Bakelyst.no

Hana Alendar • 9. november 2016


Previous Post

Next Post