Tak & kledning

Når det kommer to blogg innlegg rimelig kjapt etter hverandre betyr det at vi har gitt jernet 🙂 De to siste ukene har vi vel i gjennomsnitt pusset opp 7t hver dag, etter jobb. Men skal sies vi har fått gjort litt også. Er liksom mange store endringer også. Drenering og isolering gikk jo så fint, så da var det bare å kaste seg på neste operasjon.

Vi har fått leid oss stort stillas slik at vi kommer til både rundt huset og opp til taket. Taket hadde jeg gruet meg veldig til. Drive i en 7m høyde men til tider glatt underlag kan være utfordrende. Det gamle taket var nok på tide å få byttet ut, men den verdifulle flotte skiferen som viste seg å være av utmerket kvalitet og tilstand  skulle få nye eiere, fra Gudbrandsdalen. Noen bekjente av faren til Stian ville gjerne ha taket mot at de kom å plukket det ned selv – som sagt sånn gjort:

taksteinsklieEn sklie ble laget fra hovedtaket og skiferen ble fint stablet på en henger. Fire spreke karer sto på i to dager og fikk med seg skiferen fra både hus og garasje.

IMG_9074Herlig med gjenbruk!

Forrige lørdag fikk vi tilkjørt stillas – vi leier det privat til 1kr pr m2 pr dag. Vi tenker vi må ha det i hvertfall i 10 uker. Nye vinduer og ny kledning skal jo også på.

Å montere stillaset er forsåvidt ikke så vanskelig, men greit å legge opp en liten plan på hvor man må komme til og ikke. Viktig å feste det godt inntil husvegg og sikre jo høyere opp man kommer. Jeg personlig er ikke så glad i høyder, men det funker veldig fint å drive i stillaset. Jeg var til og med oppå taket å gjorde arbeid, så utrolig hvordan man kan utfordre seg selv 😀

stillas

Da skiferen ble fjernet kommer man rett på undertaket, altså rupanel, takpapp og sløyfer, som ser slik ut:

taksteinborte

Vi skal beholde gamle takpappen, men legge ny oppå.

sløyferborte

Regnet så masse den dagen, men det hindrer ikke to ivrige & stae hobbysnekkere i å drive på. Sløyfene skulle bort, vi måtte sope vekk alt av brask og kappe takutstikk. Dette var kanskje da vi fikk utfordret oss mest ifht høydeskrekk.

utstikkmedutsiktred

Her ser dere takutstikkene som vi ønsket å fjerne for en modernisering av huset. Vi synes dette gir huset et strammere uttrykk og finere linjer. Men å fjerne takutstikk krever å bygge opp igjen veggene og taket riktig slik at man får riktig lufting, noe som er superviktig – har jeg lært. Greit å få med seg fagfolk på dette.

kappeutstikk

Jeg glemte å ta bilde av den geniale duppedingsen vi brukte for å få til den rette blå streken, som vi anbefaler veldig. (duppedingsen heter krittsnor visstnok 😉 Her ser dere Stian-min kappe takutstikk. Jeg sitter litt ovenfor å passer på at det hele går riktig for seg, hehe.

mal kledning

Men vi klarer å lage litt smarte duppedingser sjølv å vi… Stian har laget denne malen som jeg syns var nokså smart 🙂 Legg inntil vegg og kontroller underveis så er du alltid sikker på at du er på rett spor. PS: i bakgrunnen ser du hvordan det ble etter vi kappet utstikkene.

vepsebol

Sjå på dette fantastiske mesterverket? Jeg syns det er fantstisk hva dyrene får til. Jammen var det massevis av både vepsebol og reir under gesimsen. Slik sett blir det godt å ha et hus uten takutstikk, man vil slippe mye av nettopp dette.

Sånn innimellom slagene må man såklart bruke tiden til å rydde opp. Vi har leid inn en stor konteiner fra Glør på 6m lengde – denne er superkjekk og vi har faktisk fått hele husets kledning kastet oppi der. Den er på 22m3.

plankebrask

Så skal ny takpapp på…..her gårre unna Gunnar 😀

nytakpapp

Nye sløyfer er også på… dette har jeg ikke fått tatt bilde av. Dette gjorde Stian og min bror når jeg jobbet på nattåpent på sentret. Flinke!!

Nå er huset tett og det var superviktig å få til – med denne ustabile norske sommeren.

Det nærmer seg da en uke siden stillaset kom og vi føler vi har fått gjort enormt mye på noen få dager. Nå skal gammel kledning av, og vi spurte om litt hjelp / dugnad for å få revet den gamle kledningen kjappest mulig. Det dukket opp gode medhjelpere og venner både fredag og lørdag og vi ble ferdige på to dager. Vi var på det meste sju personer – og det er fantastisk hyggelig. Er noe med en dugnad slik som minner meg om gode gamle dager hvor jeg så min far holde på med gode venner som stilte opp. Det var sol, latter, samtaler, bålpanne, mat, drikke og man fikk gjort masse. Vi er så takknemlige, for hver og en av dere som har stilt opp for oss <3

ribbetkledningred

Yesda, naked 😀 og nå kan endelig gjennoppbyggingen begynne!!! <3 <3

Vi startet allerede i går med å lekte veggene utvendig, og kappe til nye vindusmål! Dette var superduper GØY! Blir stor forskjell. Vi starta med soverommene oppe, og bare der ble det så enormt mye finere. Nå ser til og med Stian himmelen, hehe. De nye dimensjonene på soveromsvinduene er 1290×1390, så litt smalere men endel høyere enn de gamle. Gleder meg vilt til å da se forandringen som blir i første etg, med vinduer på en lengde på 3m.

Nå får dere ikke se mer, neste innlegg vil da omfavne denne delen 🙂

Tusen takk for at du følger med oss på vår oppussingsvei, vi elsker hver eneste dag vi får lov å holde på – selv om vi nå er litt slitne så er det dette vi ser fram til å drive med hver eneste dag.

PS: i går hadde vi et spennende langt møte med en energirådgiver i huset. Forteller dere mer ved neste anledning – følg med.

GOD mandag 🙂

 

Hana Alendar • 1. juli 2019


Previous Post

Next Post