Lekting, tyvek, isolasjon og frustrasjon

Kjære sommer

I år er du litt spesiell for oss på alle måter – ingen ferie før alle andre er ferdige med fellesferien, men forsåvidt slik vi hadde sett for oss i år. Dagene går likevel i surr fordi tiden flyr avgårde og for hver dag som går er vi ett skritt lengre i rehabiliteringen vår, og vi storkoser oss!

Jeg forsøker å legge ut litt på story og prøve å dokumentere det meste, men dere skal vite jeg får litt «kjeft» for dette 😀 … «legg fra deg tlf nå og ta med hammer`n». Haha, jeg bryr meg ikke så hardt, for i ettertid tror jeg mange vil sette pris på alle disse dokumentasjonene og bildene som vil minne om alt strevet 🙂

Siden sist innlegg – som handlet om å få taket tett og kle av huset, har vi fått kledd på ca halve huset, eller så mye som kan la seg gjøre i denne omgang. Tilbygget som som går rundt huset hindrer oss i å kle på resten. Som nevnt tidligere trenger vi hjelp av profesjonelle med tilbygget som endre takkonstruksjonen fra skrått til nesten flatt, som også innebærer prosjektering og nye bære-konstruksjoner. Vi hadde en dialog med to dyktige snekkere men pga uforutsette ting får ikke de til oppstart før over nyttår. Dette blir for seint for oss ettersom vi trenger oppstart ila sept for å kunne få dette tett til vinteren. Vi håper at vi får tak i par dyktige snekkere selv om det er i seneste laget å begynne å leite…. litt frustrasjon rundt dette her..

Selve lektinga må til for å kunne isolere utenpå huset, samt legge Tyvek duk og ikke minst ha noe å feste den nye kledningen på. Det er veldig grei jobb. Måle, kappe, vatre… Det lektes fra tak og ned til grunnmur, og det lektes med 55cm mellomrom siden isolasjonen er 55cm bred. Etter man har lektet på langs, lekter man også imellom lengdene.

Det isoleres og Tyvek duken skal på. Det å legge på denne Tyvek duken skulle jo være en enkel sak, men med en del vind ble det jaggu ikke enkelt. Vinden får fatt innunder og det er nesten håpløst å håndtere den. Vi tok den lengste typen (husker ikke dimensjon), og den er fin nok siden den dekker mer, men dermed vanskeligere å holde styr på. Fikk litt hjelp her på skift. Skal jo bli nokså stramt, dekke hele fasaden og stiftes på.

MEN tross litt træl- alt går og vi har fått det til.

I topp festes duken innunder takpappen for så å feste det hele med beslag. Her lønner det seg å ikke ha spikret fast de nederste / ytterste sløyfene på taket slik at man får duken innunder. Det skal såklart spikres å festes etter duken og beslaget er lagt. Tro meg – er litt jobb med alt dette fordi man må gjøre så mye samtidig og ikke minst – IKKE fokusere på høyden der man står med tung spikerpistol og henger i lufta. Det er så viktig å være to eller flere her slik at man kan samarbeide og være håndlanger samtidig.

Da man kom så lagt som til åpninger som vinduer og dører må man jo lage åpningene etter de nye vindus dimensjonene. Her måtte vi skifte et gammel bæring på huset med nye slik at det blir plass til de nye vinduene

Her ser dere at det er lektet og isolert fra innsiden – altså det er klart fra denne siden, men etter vi fjerna de gamle vinduene vil man finne bæring som må fjernes og settes over vinduet i stedet. Det er tykke trelim bjelker så her gjelder det å være mannssterke! 🙂

Den doble skyvedøra blir der dere ser verandadør + vindu. Vinduet rett fram på bildet ser slik ut nå:

Hva syns du? Må si dette kom seg – og var noe vi gledet oss ellevillt til å gjøre og se resultatet av! Vi er svært fornøyde selv 🙂

Det lektes utenpå Tyvek igjen, både på langs og tvers og rundt åpninger. Musebånd i bunn såklart. Festes på før man legger på nederste stripe med lekt.

Puh, svett bare av å skrive alt, hehe… Litt jobb med dette, men gjorde hvertfall en vegg pr dag. Så går jo unna 😀

Nå har vi startet på ny kledning – og vi er de eneste i Lillehammer som har denne type kledning. Ikke det at den skiller seg så drastisk ut i utseende, men den har andre kvalifikasjoner som vi har trua på 🙂

Alt dette i neste innlegg <3

Hana Alendar • 15. juli 2019


Previous Post

Next Post