Takterassen vi drømmer om

Ja vi alle har vel mål og drømmer… Vår største forvandling med denne rehabiliteringen blir vel å rive taket på tilbygget for så å lage en takterasse. Mot nord og mot sol. Det er jo så utrolig hva man får høre av kommentarer fra de som følger med. Har enda ikke vært noe negativt i noe forstand, men et litt morsom utsagt som ble sagt var vel «er jo ikke så mye sommer i Norge at man har behov for en takterrasse». For det første er det jo litt morsomt at det skal være forskjell fra en vanlig terrasse og en takterrasse.. Forsåvidt vil jeg si de to har akkurat samme hensikt 😀 Også var det dèt med høy risiko for vanninntregning med flatt tak. I 2020 burde det vi jo strengt tatt klare å bygge opp et flatt tak som er riktig oppbygd med fall, slik at det ikke blir liggende noe mengde med vann på taket. Taket blir derfor heller ikke bygget helt flatt.. ett lite fall som er nok til å lede vannet bort fra taket er måten og måten vi gjør det på i hvertfall 🙂

Slik så tilbygget ut for de som trenger å minnes på det:

Vanskelig å kjenne igjen huset egentlig… Vi såg potensialet til å stramme opp selve stilen til huset med å gjøre om denne delen til flatt. Ikke hele dette påbygget kommer til å bli brukt som takterrasse, kun den nordligste delen som ikke synes på bildet her, men muligheten er der. Planen er å lage om pipa til et lite grill-sted. Her har vi sola nemlig til kl 23 på sommeren 🙂

Da er det «bare» å sette igang å rive:

Bare – først måtte vi kjøpe inn noen presenninger på 8x12m for å dekke det hele til slik at det ikke skulle få regne ned i tv stua og gangen. Prosjekt i seg selv, når man bare er to stk. Det blåser og regner om hverandre så klart, så det er bare å stå i det 😀

Men, da er vi gang. Fått litt hjelp med rivingen av familie og venner.  Alt man får med seg av arbeidskraft og andre tjenester betyr så ufattelig mye! Spesielt syns vi det er stas å få hjelp til selve ryddingen. Lurer så inderlig på hvor mange tonn med treverk vi har kjørt til Glør!?

Slik ser da stua ut etter man har fjernet takutstikk, 100 reir, revet asfaltplater (80m2) for så resten av takkonstruksjonen og ned til gammel bæring. Den sulle også bort selvfølgelig, og slik ble resultatet. Stian sitter på selve tilbygget (taket over peisestua) og ser mot tv stua og teknisk rom som blir innafor der igjen.

Vi hadde en avtale med Bygg Øst ifht å bygge opp igjen konstruksjonen rundt bæring og selve parapeten på takterrassen. De var noen uker forsinket, med et perspektiv på tre uker på selve jobben. To kjekke karer møter opp og jobber effektivt i fem dager!! Vi er så klart veldig fornøyde og syns helhetlig de var mye å skryte av!!!

Følgende har skjedd:

Noen grove trelim-bjelker settes på plass. Før dette hadde vi hatt noen harde netter med storm! Av alle ting – noen kraftige vindkast par dager før Bygg Øst skulle dukke opp, river i stykker presenningene og det regner sidelengs. Det var frustrasjon, hjelpesløshet og sinne på samme tid. Den uka de snekrer og bygger opp taket er det skyfritt og nydelig vær – man tar seg takke med det og gleder seg på nytt igjen over ny progresjon og får ny energi til å fortsette.

Så givende å se noe nytt – parapeten er oppe og nå mangler det kryssfiner-plater så kan man fysisk gå på den nye terrassen.

Ta-da:

Fantastisk!

Det er så vanvittig lite som skal til når det kun er vi to som har snekret i over ett år sammen, at det plutselig er noen andre som overtar. Når man kommer hjem fra jobb har det faktisk skjedd drastiske endringer. Etter parapeten var ferdig var det jo tekkeren sin tur. Isolasjon med fall som skal over disse platene var bestilt, men etter tidsskjema som først ble forespeilet – altså om to uker. Dette ble to veldig lange og krevende uker. Været var svært skiftende. Fra 50cm snø til regn om hverandre. Hver eneste dag var det flere turer opp til GamleHuset for å rydde snø og støvsuge vann. Først fra taket på hoveddelen, ned på dette tilbygget og så ned på bakken igjen. Mye tunge løft, frustrasjon og slitenhet. Dette er en terrasse på 80m2 så ikke «bare» å ha over presenning.

Kanskje fikk vi presset forholdet til noen av ytterkantene – og skal ikke lyve å si det ikke var noen tårer inn i bildet, for det skal jeg love deg det ble!

Den aller siste kvelden før taktekkeren var planlagt å komme reiser vi en siste tur opp til huset før leggetid. Vi hadde allerede vært i huset kvelden før og fått fjernet store mengde med nedbør, tilpasset presenninger og egentlig meint det nå skulle gå fint resten av tiden. Klokka var rundt 20 da vi var i huset og mistenkte at det kanskje kan ha gått litt galt ettersom det hadde vært mye nedbør den dagen.. Snør og regn om hverandre…. Først presiserer jeg å smelle igjen bildøra med tommelen min imellom. Skriker ut som bare det, for det gjorde helsikes vondt. I det vi åpner døra for å se på tommelen i lyset hører vi det drypper fra inngangspartiet og hele veien innover i huset. Gang, teknisk, tv-stue og peisestue.

For et syn…. og ja, det føltes som verdens undergang akkurat der og da. Mange flere tårer ble felt og man visste ikke helt hva verken gjøre eller si. En slags sjokktilstand farer over èn. Etter noen telefonsamtaler til bygg ansvarlig i Bygg Øst konkludere vi med at skaden var skjedd og isolasjon vannet hadde trengt igjennom isolasjon i peisestua. Gutta som bygde opp takkonstruksjonen skulle møte opp kl 07 dagen etter å få åpnet opp taket over peisestua og skifte ut all isolasjon her. Heldigvis hadde vi ikke isolert noe mer – kun her. Det ble en dags jobb på de gutta, men jammen fikk de ordnet opp. Veldig takknemlig for så raskt oppmøte og at de ordnet opp, Taktekker møtte også opp samme dag og fikk lagt isolasjon og tekket halve taket. Den dag i dag holder de fortsatt på da været er av stor påvirkning for fremdriften. Uansett – taket ble tett dagen etter, noe som var helt avgjørende. Vi hadde håpet å slippe å ta vekk det gamle gulvet i første etasjen i gang, teknisk, tv stue og peisestue men skjønte straks at det var lite håp om at isolasjon under disse gulvene hadde forblitt tørr etter all den vannskaden. Men merkelig nok har vi åpnet opp gulvet flere steder og mesteparten slipper faktisk unna. Vi må skifte ut halvparten av isolasjon under gulvet i halve tv stua, men dette var planen uansett for her har det vært et bad tidligere slik at dette sto åpent og ble helt vått da vannet trengte inn.

Mellom all den vannlekkasjen og oppbyggingen av takterrassen har vi også rukket og isolert ytterveggene av tilbygget og hatt på Tyvek.

Inngangspartiet slik det ser ut i dag omtrent.

Har til og med laget klart til en benk som vi skal snekre inntil veggen der.

Sett fra innkjørsel mot huset og tilbygget. Ved siden av det tilbygget kommer det også et annet tilbygg på ca 50m2. Dette blir en utleiedel. Kjekt å kunne ha faste leieinntekter, men samtidig har de egen plass helt ytterst ved innkjørselen og vi har vært eget fristed bak huset – mot utsikten og mot sør, helt for oss selv. Der dere ser det lages et nytt vindu blir vår tv-stue. Hybelen kommer der ringmuren starter. Den har vi også nemlig fått støpt. MYE (kjedelig) jobb rundt dette også. Her har vi fått god hjelp av onkelen og faren til Stian, og vi er så takknemlig for det!! Det var noe ingen av oss hadde vært borti eller hadde kunnskap om.

Forskaling, armering, tunge løft… ikke akkurat favoritten vår ble vi enige om, men det måtte til og nå er det gjort 🙂 Vi håper å få fortsette å prioritere dette påbygget over nyttår.

Nå får vi endelig fortsatt å kle videre. Det er jo bare kosearbeid hvor man ser de nye konturene av huset blir til. Dette har vi gledet oss til så lenge – å komme tilbake til denne prosessen 🙂

Huset vårt får jo to tilbygg, med tre ulike nivåer, men dette er noe vi liker ekstra godt. Blir som et lite tun føler vi 🙂 Et tun i treverk i skogen.. Ja det klinger fint i mine ører….og takterrassen vi drømmer om, ja den blir da til virkelighet!

Nå har fredagskvelden sneket seg på og jeg for min del tar helg! TUSEN takk til alle våre følgere, supportere, snekkere, venner, familie og bekjente – TAKK for følge på godt & vondt <3 vi setter stor pris på dere alle.

RIKTIG GOD HELG!

Klem fra HANA <3

Hana Alendar • 29. november 2019


Previous Post

Next Post